A Year of Marvellous Ways – Sarah Winman

Door: Lydia

De stokoude Marvellous woont al bijna haar hele leven alleen aan een beekje in Cornwall. De laatste tijd wacht ze ergens op, hoewel ze niet precies weet waarop – haar brein laat haar in de steek, maar haar intuïtie is nog feilloos. En dan duikt plots Drake op, een door WOII getraumatiseerde soldaat die een brief van een gestorven kameraad komt bezorgen. Langzaam maar zeker groeit er een vriendschap tussen de twee, en leren we meer over hun beider levens.

“She trekked back across the meadow and down through the trees in possession of the oldest secret known to man. She sat on the mooring stone and surrendered immediately to the down of night. She hadn’t slept long before she suddenly jolted awake. Thought she had heard the sweet call of a lark ascending. Unaware that it was actually the sound of her soul awakening.”

Wat vond ik van het boek?

Poëtisch, bijzonder, magisch. Ik ben hier heel gevoelig voor, fictie die suggereert dat er een diepere, oudere wereld vlak onder het oppervlak van het dagelijks leven bestaat. Een wereld waarin mens en natuur in harmonie zijn en de meeste mensen fundamenteel goede bedoelingen hebben, de buurman je nog helpt en er á la Jan Terlouw een touwtje uit de brievenbus hangt. Waar een seniele vrouw van bijna negentig in een caravan kan leven, een dagelijkse duik in de rivier kan nemen en oneindige porties stoofpot kan koken.

Soms wordt het sentimenteel, ja. Bij menig boek zou ik daarop afknappen, maar Winmans schrijfstijl is lyrisch en meeslepend genoeg om daarmee weg te komen. Ik zal de eerste zijn om toe te geven dat A Year of Marvellous Ways niet voor iedereen is, maar als je je over kan geven aan de magie en niet overal een logische oplossing voor wil, staat je een prachtige leeservaring te wachten.

Nieuwsgierig geworden? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *