Barkskins – Annie Proulx

Barkskins - Annie ProulxDoor: Lydia

In de zeventiende eeuw komen twee jonge Fransen aan in Canada, dan nog bekend als New France. René Sel en Charles Duquet moeten, in ruil voor een stuk eigen land, drie jaar lang arbeid verrichten voor een seigneur. Het werk is zwaar, de seigneur geen toonbeeld van eerlijkheid, en het land is onbekend en soms zelf ronduit vijandig. Duquet neemt al snel de benen, terwijl Sel volhardt en zich neerlegt bij zijn lot. De één wordt een succesvol zakenman en leider van een houtimperium, de ander trouwt met een inheemse vrouw, zodat zijn kinderen altijd op de grens van de Mi’kmaw-stam en een Westers leven blijven balanceren.

De twee mannen hebben elkaar maar enkele dagen gekend, maar hun nakomelingen blijken, ondanks uitstappen naar onder meer Frankrijk, Nederland en Nieuw-Zeeland, onlosmakelijk met elkaar verbonden – met elkaar, en met het schier oneindige oerbos dat ze proberen te temmen.

“He believed that men, when confronted with a vast plenitude of anything, feel an irresistible urge to take it all, then to smash and destroy what they cannot use.”

Wat vond ik van het boek?

lyOef. Barkskins is geen boek dat je even snel tussendoor leest. Een flinke pil van ruim 700 pagina’s, dat ruim vier eeuwen en een evenzoveel continenten beslaat. Tel daarbij op een lijst personages waar je U tegen zegt (er staat een uitgebreide stamboom achter in het boek), én een ongemakkelijke boodschap over ontbossing en klimaatverandering, en je hebt een epos dat eigenlijk te uitgebreid is om nog goed te kunnen werken.

Maar het werkt wél.  Vanaf de eerste hoofdstukken greep Barkskins me vast, om me pas honderden pagina’s later weer los te laten. Dat is vooral te danken aan de levendige personages en het overweldigende landschap dat Proulx beschrijft (zoals ze eerder ook al goed deed in de korte verhalen over haar thuisstaat Wyoming, zoals Brokeback Mountain). Van dromerige inheemse Canadezen die zoeken naar een plek voor hun tradities tot felle Victoriaanse zakenvrouwen en van een bijzonder belezen geheime dochter tot boomlievende Duitsers – allemaal tovert Proulx ze overtuigend tot leven, al vinden ze soms even snel weer een gruwelijke dood. Allemaal houden ze een relatie met het bos, van dichtbij als houthakker of veraf als handelaar in de resulterende planken, waarbij het gebrek aan goed hout een steeds onheilspellender probleem wordt…

Nieuwsgierig geworden? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *