Daglicht – Marion Pauw

daglichtDoor: Malu

Iris Kastelijn is advocate en alleenstaande moeder van probleemkind Aron. Wanneer hij voor de zoveelste keer van de crèche wordt gestuurd, gaat Iris thuis werken terwijl ze op het huis van haar moeder past – een zeer moeilijke vrouw met een strak eisenpakket en tegen iedereen een stoïcijnse houding. In het huis staat een aquarium waar een dode vis in drijft. Wanneer er iemand langskomt die gespecialiseerd is in aquariums, om naar de dode vis te kijken, hoort ze dat haar zoontje op een man lijkt en dezelfde achternaam heeft als haar moeder. Na verder onderzoek, komt Iris erachter dat de vorige eigenaar van het aquarium dezelfde achternaam heeft als haar moeder. In de dagen daarna wordt er gaandeweg meer duidelijk. Ze heeft een broer wiens bestaan altijd verzwegen is, en die is veroordeeld voor een dubbele moord. Overtuigd van zijn onschuld besluit ze hem op te zoeken in de tbs-kliniek waar hij verblijft. Ze ondervindt dat hij autistisch is en hoort hem beweren onschuldig te zijn. Ze besluit zijn advocate te worden en zijn onschuld te bewijzen terwijl ze de zaak heropend. Een schokkend feit is het gevolg.

‘Mijn favoriete moment was als ze terugkwam van haar wandeling. Dan kon ik haar gezicht zien, al vond ik kuiltje onder aan haar hals, tussen haar twee sleutelbeenderen in, misschien wel mooier’

Wat vond ik van het boek?
In Daglicht lees je afwisselend per hoofdstuk het verhaal van Iris Kastelijn en Ray Boelens. Wat ik zo mooi aan dit verhaal vind is dat je de gedachtewereld van een autist heel nauw volgt. Wat voor spanningen het met zich meebrengt, hoe zwaar de opvoeding is, hoe hard prikkels binnenkomen en plotselinge gebeurtenissen die hem helemaal van de kaart kunnen brengen. Hierdoor lijkt hij niet voor rede vatbaar. Naarmate je verder in het verhaal zit kom je er achter wie de dader is. Hoewel ik al vrij snel door had wie de echte dader was achter de moord, vind ik het een prachtig mooi boek waarbij de personages heel eigen zijn en goed verbeeld. Je leert de verschillende karakters kennen en je krijgt een goed beeld over autisme en hoe de dagen in een tbs-kliniek eruitzien.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €10,00 of het ebook voor €6,49 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *