Dingen die we verloren in het vuur – Mariana Enriquez

Door: Lydia

Een vrouw die een obsessie ontwikkelt voor een gevonden schedel. Verwaarloosde, mishandelde kinderen, die spoorloos verdwijnen of juist opduiken waar je ze niet hebben wilt. Huizen die meisjes opslokken. Godsdienstige cultussen, lapzwansen van mannen en vrouwen die hen liever kwijt dan rijk zijn. In de Latijns-Amerikaanse traditie van magisch realisme bevat de bundel Dingen we die verloren in het vuur van de Argentijnse Mariana Enriquez twaalf verontrustende verhalen.

“Dat aansteken, dat doen de mannen, liefje. Ze hebben ons altijd al in brand gestoken. Nu steken we onszelf in brand. Maar dood gaan we niet: we gaan onze littekens laten zien.”

Wat vond ik van het boek?

lyIk las Dingen die we verloren in het vuur op aanraden van een kennis op Twitter (die, full disclosure, voor de uitgever werkt). Ik sta altijd wel open voor een goede aanbeveling, en de beschrijving klonk interessant. Vooral dat Enriquez over onaangepaste vrouwen schrijft, trok me aan.

Achteraf had ik die beschrijving wat beter moeten lezen, want over de vergelijkingen met Edgar Allan Poe en Shirley Jackson las ik heen, evenals over de typering van de ‘vaak horrorachtige’ sfeer. Want voor sommige verhalen is ‘horrorachtig’ een bruut understatement. De bundel bevat enkele verhalen met pure horror, van het soort met mismaakte gruwelwezens, mishandelde kinderen en mysterieuze spookhuizen. Goed geschreven, daar niet van; zeer beeldend, misselijkmakend spannend, en in staat nog lang nachtmerries op te roepen. Maar wel horror, en eerlijk is eerlijk: dat is niet mijn smaak.

Maar het merendeel van de verhalen is subtieler. Er hangt een zinderende, onderhuidse spanning. De vrouwen die Enriquez opvoert als hoofdpersoon (en het zijn altijd vrouwen), zijn onaangepast, brutaal, vrijgevochten. Dat trekt aan, totdat zaken misgaan, en je je afvraagt of alles écht mis gaat, of er alleen kortsluiting in hun hoofden ontstaat. Daar kom je nooit achter, hoe lang de verhalen ook in je hoofd blijven spoken.

Nieuwsgierig geworden? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *