Echte vrouwen bestaan niet – Yasmine Schillebeeckx

9200000051724620Door: Luus

Yasmine werd in 2015 bekend door haar blog ‘Mijn naam is niet Hey Sexy‘. Een opiniestuk waarin ze cat-calling (naroepen van vrouwen op straat) aan de kaak stelde. Yasmine kreeg ontzettend veel reacties – positieve en negatieve – en besloot er een boek over te schrijven.

Yasmine schrijft dat ze bijna dagelijks wordt nagefloten of nageroepen door mannen wanneer zij over straat loopt. De meningen over cat-calling zijn verdeeld. De een vindt dat ze blij moet zijn dat er überhaupt iemand haar nafluit, de ander zegt dat ze het vast zelf uitlokt door een truitje met v-hals aan te trekken. Voor Yasmine het moment om kwesties te onderzoeken op het gebied van feminisme, seksisme, slutshaming, gender roles en misogyny. Want voor hoeveel problemen zorgt het dagelijks over de hele wereld, voor zowel mannen als vrouwen?

“Kom op,” zei ik tegen mezelf, “Geen vooroordelen. Misschien zijn het wel vriendelijke, respectvolle mannen. Ga niet altijd van het slechtste uit.” En dat deed ik. Geen vooroordelen. Kin vooruit, schouders naar achteren, borsten naar voor. Klaar om de werkmannen een glimlach en een “bonjour” toe te werpen als onze blikken elkaar zouden kruisen. Klaar voor een nieuwe dag zonder vooroordelen. Maar dat gebeurde niet. Mijn vooroordelen bleken, zoals bijna altijd, te kloppen. Toen ik het groepje mannen naderde – want ze stonden op 3 meter van de trap naar de voordeur – zag ik hen opkijken. De ene elleboogde de andere man, enzovoort, tot ze mij alledrie in hun vizier hadden. Snel rende ik de trappen op, want na 24 jaar vrouw zijn in dit land wist ik wel wat er zou komen. Zodra ik de mannen mijn rug had toegekeerd, zag ik in de reflecterende voordeur van het gebouw wat er gebeurde. Ik stapte extra traag het gebouw binnen om goed te kunnen observeren wat er achter me aan de hand was. En wat ik zag, was exact wat ik verwacht had vanaf het moment dat ik in mijn auto de hoek om reed en deze mannen voor de eerste keer zag.

Wat vond ik van het boek?
luus rondHeel goed dat dit een onderwerp is waar steeds meer aandacht aan besteed wordt. Een goed boek om te lezen voor zowel vrouwen als mannen. En er staan ook nog eens tekeningen van Eva Mouton in, extra leuk! Ondanks dat het een wat zwaarder onderwerp is, leest het boek vrij vlot. Yasmine schrijft op een leuke en grapppige manier.

Ze laat zien dat er geen voorbeeld is voor hoe een vrouw eruit moet zien of zich hoort te gedragen. Veel mensen – mannen, maar ook vrouwen – hebben een idee over hoe dat zou moeten zijn. Zo denken sommige mensen dat vrouwen die geen hakken dragen, of een kort kapsel hebben, geen echte vrouwen zijn. Yasmine is het zat dat mensen (en ook de media) deze opvattingen nog steeds geloven en in stand houden. Dit boek maakt een einde aan het hokjesdenken en aan seksistische opvattingen. Er zijn geen regels, geen vereisten en geen criteria die bepalen hoe je een echte vrouw bent.

Dit boek is het nodige tegengeluid voor alle mannen die vinden dat cat-calling moet kunnen. Die vinden dat vrouwen er om vragen (door hun kleding). Die vinden dat vrouwen maar moeten lachen om  hun opmerkingen. Die vinden dat vrouwen in hun handjes moeten knijpen met de aandacht die ze krijgen (want over 20 jaar hangt het er allemaal niet meer hetzelfde bij). Ik heb maar één tip, ga dit lezen!

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €18,99 of het ebook voor €13,99 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *