Een blik jodenkoeken – Jessica Meijer

een blikl jodenkoekenDoor: Malu

De vader van Jessica Meijer overleed op zijn tweeënvijftigste verjaardag plotseling aan een hartaanval. Een ouder verliezen is op zichzelf al een aangrijpende gebeurtenis, maar omdat haar vader – Ischa Meijer – een bekende Nederlander was, bemoeide iedereen zich met zijn verleden en was er geen ruimte voor Jessica’s verdriet. Boulimia werd het masker waarachter zij de gevoelens verborg die het gevolg waren van haar onthechte Joodse achtergrond, de kritische stem van haar moeder en mediagekte rond de dood van haar vader. Niemand had iets in de gaten. Nu, achttien jaar later, vertelt Jessica haar verhaal.

De kern van het verhaal
In dit boek lees je de geschiedenis van de schrijfster, de band van Jessica met haar vader Ischa en het gevolg van haar verdriet wanneer hij overlijd. Een hardnekkig eetprobleem is het gevolg – boulimia. Je leest hoe ze dat jaren wist te verbergen en hoe ze uiteindelijk een oplossing weet te vinden voor dit probleem.

‘Soms verbaasde ik me erover dat mijn reisgenote niets in de gaten leek te hebben. Zelfs niet nadat ze me een keer  had betrapt. Op onze hotelkamer had ik onder de douche – zodat ik wel vaker deed – mijn eten uitgespuugd. De onverteerde stukjes eten stroomden alleen niet weg. De afvoer raakte verstopt en de etensresten dreven rond. Driftig probeerde ik het water weg te laten stromen door met mijn handen een ronddraaide beweging rond het putje op gang te brengen. Het werkte voor geen meter. Toen Lili opeens binnenkwam, zag zij mij staan in een douchebak vol water en kots. ‘Wat is er gebeurd?’ riep ze geschrokken. Zo onschuldig mogelijk zei ik dat ik me niet lekker had gevoeld. ‘Ik moest opeens overgeven’. Lili keek me zwijgend aan en leek me te geloven. ‘Nee laat me maar even alleen. Dan kan ik het opruimen. Toen ze de deur achter zich dicht had gedaan, viste ik met wc-papier de doorweekte stukjes eten uit het water. Ik was bang dat Lili het nu wist en ik bedacht een manier om haar af te leiden. Terug in de kamer deed ik of me nog steeds niet lekker voelde. Ik ging onder een deken liggen. En na een tijdje opperde ik dat het misschien door de malariapillen kwam’.

Wat vond ik van het boek?
m
Voor wie I.M. van Connie Palmen heel mooi vind, is dit een prachtig vervolg. Je leest dit keer niet hoe de geliefde maar de dochter van Ischa Meijer er onder doorgaat na het overlijden van haar vader. Het boek is schreiend. Hoe kan niemand iets in de gaten hebben gehad? En hoe alleen ben je met je leugens, het verbergen en het ontkennen van je ziekte? Dit maakt het een prachtig waargebeurd verhaal dat je niet snel zal vergeten.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €5,00 of het ebook voor €10,99 op bol.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *