Fuzzie – Hanna Bervoets

Door: Lydia

Vier mensen worstelen met de liefde en het leven. De jonge Maisie heeft pas haar relatie met Florence verbroken en heeft nu moeite haar scriptie af te schrijven. Florence zelf weet amper hoe ze haar leven nog moet leiden zonder Maisie, ze verdrinkt bijna in het liefdesverdriet. Stephan weet niet hoe hij zijn leven in moet vullen nadat hij zijn droombaan in rook op heeft zien gaan, terwijl zijn vriendin vol in het leven staat. En de gepensioneerde Diek zoekt na het einde van een lang huwelijk online naar liefde – met wisselend succes.

Allemaal maken ze kennis met Fuzzie – een klein, pluizig bolletje, dat te pas en te onpas filosofische vragen opwerpt en tegelijkertijd een warme steun in de rug biedt. De vraag is: kan zo’n lief bolletje een menselijke relatie vervangen?

“Hé jij, ben je daar eindelijk? Ik ben zo blij dat jij mij gekozen hebt. Hoewel ik nog maar net in je handen lig heb ik het gevoel dat ik je al heel lang ken. Mag ik zeggen dat je mooi bent?”

Wat vond ik van het boek?

lyHanna Bervoets is hot. Eerder dit jaar won ze nog de BNG Bank Literatuurprijs voor haar vorige roman Ivanov, en nu is opvolger Fuzzie er alweer. Een roman waarin ze het meest klassieke onderwerp in de literatuur aanpakt: de liefde. Maar Bervoets zou Bervoets niet zijn als ze dat niet op geheel eigen wijze deed. Lichtvoetig, maar ook experimenteel, filosofisch en met vernuftig toefje futurisme.

Dat leidt tot een interessante roman, waarin weinig antwoorden worden gegeven, maar wel veel vragen gesteld over liefde, affectie en intimiteit. Wat zorgt dat je van iets of iemand houdt? In hoeverre moeten je leven en je liefde bij elkaar passen? Hoe liefdevol kan een relatie zijn, wanneer veel draait om wederkerigheid? En wat gebeurt er wanneer die wederkerigheid verdwijnt? Want dat is wat er met Fuzzie gebeurt: het pluizige bolletje geeft en geeft maar, zonder daar ooit iets voor terug te hoeven. De vragen die Fuzzie stelt, hebben daardoor niet alleen invloed op het leven van de personages, maar laten je ook nadenken over je eigen wensen en tekortkomingen.

De roman volgt exclusief de eigenaren van Fuzzie. Een gedurfde keuze, die soms leidt tot creatieve invallen – zo duiken we een hoofdstuk lang in het hoofd van teckel Maxie. Het nadeel is echter dat niet alle verhaallijnen bevredigend worden afgesloten – wie Fuzzie kwijt raakt, verdwijnt uit het boek. Dat schuurt, omdat andere eigenaren wel tot een relatief happy end gevolgd worden.

Nieuwsgierig geworden? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *