Her Royal Highness – Rachel Hawkins

Door: Lydia

Millie Quint’s beste vriendin is deze zomer ineens meer dan haar beste vriendin geworden. Ze geven er geen naam aan, maar er wordt wat afgekust. Tot het ex-vriendje van haar beste vriendin terugkeert van zomerkamp. Met een gebroken hart meldt ze zich aan voor een jaar op een prestigieuze Schotse kostschool – en wordt tot haar eigen stomme verbazing aangenomen.

Hoe prestigieus deze school is, blijkt wel wanneer ze aankomt. Menig klasgenoot heeft een adellijke titel, maar Millie’s kamergenoot Flora maakt het wel heel bont – zij is niet zomaar een verwend prinsesje, maar een letterlijke prinses. Flora’s adellijke levensstijl botst danig met Millie’s Texaanse nuchterheid, maar als ze elkaar beter leren kennen verandert dat een hoop…

The stag is nowhere to be seen, and Flora reaches up to flick her wet hair out of her eyes, her chest heaving as she scans the landscape. Then she says, “You know what? It’s actually unicorns who are our national animal, not stags. Just remembered.”

Wat vond ik van het boek?

Heel eerlijk, ik lees maar weinig in de romantische en YA genres. Iets met snobisme en een Master in Literatuurwetenschap (ik werk eraan dit af te leren, heus). Maar voor de Royals serie van Rachel Hawkins maak ik graag een uitzondering. Ik leerde Hawkins origineel kennen via Twitter, waar ze onder de hashtag #SexyHistory graag historische liefdesverhalen naverteld, compleet met hysterische gifjes en hilarisch commentaar. Die liefde voor geschiedenis en koningshuizen komt terug in deze serie, waarvoor ze een complete alternatieve geschiedenis uitdokterde zodat ze over een fictief Schots koningshuis kon schrijven – een koninklijke familie die dus los staat van het bestaande Britse koningshuis.

Her Royal Highness biedt geen diepgravende analyses, tragische emoties of (zo berucht in de Britse geschiedenis) bloederige executies. Het is een lief, luchtig verhaal over twee jonge vrouwen die verliefd op elkaar worden. En één daarvan is toevallig een prinses. Dat zorgt wel voor wat problemen uiteraard, maar er zijn geen moeilijke coming outs (heel verfrissend, Flora en Millie weten allebei al hoe het zit met hun seksualiteit) of al te onwelwillende familieleden. Het zal dan ook voor niemand een spoiler zijn dat er sprake is van een happy end.

Het verhaal is prettig soepel geschreven, met humor en veel liefde voor de Schotse setting. De personages voelen aan als echte tieners, inclusief onhebbelijkheden, maar je brengt ook makkelijk sympathie voor ze op. Een enig kritiekpuntje is wel dat de formule wel erg lijkt op die van het eerste deel uit de serie, Prince Charming. Je vraagt je toch af hoeveel Amerikaanse tienermeisjes er in de Schotse adel kunnen doordringen. Maar dat staat de prettige leeservaring verder niet in de weg. Het zal geen revoluties ontketenen, maar juist doordat ook een lesbische tienerromance volgens dit simpele, luchtige concept geschreven wordt, is Her Royal Righness toch stilletjes revolutionair.

Ook lezen? Koop het boek in hardcover of als ebook op bol.com. Of koop de Nederlandse vertaling.

One thought on “Her Royal Highness – Rachel Hawkins

  1. Helemaal met je eens ! Wat een toffe schrijfster is dit zeg !
    lekker met een kopje thee op de bank en lekker lezen maar ik droom er zo bij weg (ja, zelf bij deze kleffe verhalen) hahha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *