Homegoing – Yaa Gyasi

Door: Lydia

Effia en Esi zijn twee halfzussen, maar hun levens zijn compleet verschillend. Waar de een verkocht wordt als slaaf en zo vanuit haar thuisland Ghana in de Verenigde Staten belandt, trouwt de ander met een slavenhandelaar. Het verschil in hun lotgevallen klinkt door in de levens van hun nazaten, die ze doorbrengen in de stammenpolitiek, bij christelijke missionarissen, op de plantages van Mississippi of in het ghetto van Harlem.

Homegoing houdt daarmee het midden tussen een verhalenbundel en een roman; ieder hoofdstuk volgt weer een nazaat van Effia en Esi, tot in de 21e eeuw. Daarmee staat ieder hoofdstuk niet helemaal op zich, maar de link tussen de verhalen is soms wel erg dun.

“We believe the one who has power. He is the one who gets to write the story. So when you study history you must ask yourself, Whose story am I missing?, Whose voice was suppressed so that this voice could come forth? Once you have figured that out, you must find that story too. From there you get a clearer, yet still imperfect, picture.”

Wat vond ik van het boek?

lyOef. Homegoing is een heftig boek. Een litanie van lijden, systematisch racisme en kolonialisme. De slavenhandel zal bij iedere lezer wel bekend zijn, maar Gyasi (zelf Ghanese van geboorte) laat zien dat dit zeker niet het enige onrecht is waar zwarte Ghanezen en Amerikanen mee te kampen hebben. Christelijke missionarissen, een bevooroordeeld rechtssysteem, politiegeweld – allemaal zaken die zelfs eeuwen later nog effect hebben.

Heftig dus. Maar niet zwaar, ondanks de emmers ellende. Want naast veel lijden, biedt Homegoing ook mooi beeldend taalgebruik, en een authentiek aandoend beeld van het vroeg-koloniale Ghana. Het blijft ook te doen omdat het bij inkijkjes in de levens van de personages blijft, en je hoop blijft houden dat het de volgende generatie beter zal vergaan – wat langzaam, zeer langzaam, ook het geval is. Maar het onrecht blijft – sommige hoofdstukken maken pijnlijk duidelijk hoe weinig er veranderd is en dat bijvoorbeeld Black Lives Matter geen recent probleem aankaart, maar een eeuwenoude pijn. En alleen al daarom is Homegoing een belangrijke roman, die ik eenieder aan zou willen raden.

Nieuwsgierig geworden? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *