Mama Tandoori – Ernest van der Kwast

Door: Willemijn

In Mama Tandoori vertelt Ernest van der Kwast over zijn bijzondere Indiase moeder. Een moeder die klusjesmannen met de deegroller achterna zit, overal op wil afdingen en leeft met het motto “gratis is goed”. Dit zorgt voor veel hilarische, maar ook voor ontroerende momenten.

Mama Tandoori heeft thuis duidelijk de broek aan. Zowel haar man als haar drie zoons zijn op hun hoede voor haar. Naast haar drang naar het kopen van aanbiedingen – heel veel blikken kattenvoer terwijl het gezin niet eens een kat had bijvoorbeeld – heeft ze ook een behoorlijke verzameltic. Kapotte videorecorders bijvoorbeeld. “Daar kan ik in India wel tien gezinnen blij mee maken!”

Wat vond ik van het boek?
w
De momenten die als lezer erg grappig zijn, ervoer schrijver Ernest van der Kwast eerder als beschamend: “Ik heb daar wel een trauma aan over gehouden” bekende hij toen hij met zijn moeder te gast was in De Wereld Draait Door. Nadat hij een stuk voorlas uit zijn boek vroeg zijn moeder “Geloven jullie dat? Is dat waar?”. Waarna Van Der Kwast verklaarde dat volgens hem 95% van het boek waar is en volgens zijn moeder slechts 5%.

Dat Mama Tandoori het afdingen van spullen heel serieus nam blijkt goed uit het volgende fragment uit het boek: “Mijn halve jeugd heb ik doorgebracht in winkels en warenhuizen, wachtend tot de verkoper zou toegeven iets van de prijs af te halen. Ik herinner me een beddenwinkel waar mijn moeder tegen de verkoper zei: ‘In India koop je voor die prijs honderd stapelbedden.’ Ik haalde het niet in mijn hoofd te zeggen dat er in India helemaal geen stapelbedden zijn. Ik gedroeg me zoals me was opgedragen. Ik lag languit op een matras en zou niet eerder opstaan dan op het teken van mijn moeder. Dat was om half vijf in de namiddag, ruim zes uur nadat we de winkel waren binnengestapt. De verkoper zag eruit alsof hij twaalf rondes had gebokst. Mijn moeder had een triomfantelijke lach op haar gezicht. Ze had tachtig procent van de prijs afgekregen.”

Ik heb dit boek met heel veel plezier gelezen. De schrijfstijl van Van Der Kwast is fijn en het boek leest lekker weg. Echt een aanrader dus!

Enthousiast geworden? Koop het ebook voor €9,99 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *