Moonglow – Michael Chabon

Door: Lydia

Wanneer zijn opa op sterven ligt, brengt de jonge schrijver Michael Chabon meer tijd dan ooit met hem door. Onder invloed van pijnstillers komt de stille, gesloten man op zijn sterfbed alsnog los, en vertelt zijn levensverhaal aan zijn kleinzoon.

En wat een levensverhaal. Opa vocht als jonge man in de Tweede Wereldoorlog, hij trouwde met een getraumatiseerde oorlogsweduwe, was gefascineerd door ruimtevaart en bracht een tijd in de gevangenis door. Het is een verhaal van haat en liefde, zelfbeheersing en het verlies daarvan, geheimen en leugens. Chabons grootvader blijkt een vat vol tegenstrijdigheden, een man die zelfs op het laatst nog moeite heeft het achterste van zijn tong te laten zien en tegelijkertijd onverwacht open zijn seksuele escapades uit de doeken doet.

“I remember my mother telling me, when she was in the midst of settling my grandfather’s estate, that fifty percent of a person’s medical expenses are incurred in the last six months of life. My grandfather’s history of himself was distributed even more disproportionately: Ninety percent of everything he ever told me about his life, I heard during its final ten days.”

Wat vond ik van het boek?

lyEen roman, is Moonglow officieel. Terwijl het boek vorm gegeven is als memoires: auteur Michael Chabon voert zichzelf op als personage, met biografische details die kloppen met wat van de echte Chabon bekend is. Tegelijkertijd geeft hij in het voorwoord al aan dat hij zich aan de feiten houdt, tenzij dat niet uit kwam. En het kan om véél redenen niet uitkomen. Lang niet alles wat Chabon beschrijft, kan hij uberhaupt geweten hebben, tenzij opa zowel een fotografisch geheugen had als hetzelfde talent met woorden als zijn kleinzoon.

Maar uiteindelijk is het waarheidsgehalte van Moonglow het minst belangrijke aan het boek. Het is een mooi, menselijk verhaal, met gevoel en nuance, daar draait het om. Het komt weliswaar traag op gang, want Chabon vraagt veel van zijn lezers – hij introduceert in hoog tempo verschillende verhaallijnen en springt voortdurend door de tijd, waardoor het totaalbeeld pas na enkele honderden pagina’s duidelijk wordt. Oorlog, ruimtevaart, seksualiteit op leeftijd, stiefouderschap, tijd in de gevangenis en geestesziektes, ze komen allemaal voorbij. Wanneer je alle touwtjes eenmaal aan elkaar kan verbinden, doemt er echter een prachtig beeld op van een uniek mens.

Daarnaast is het taalgebruik, zoals altijd bij Chabon, wonderschoon. Dit is een auteur die tot over zijn oren verliefd is op taal, op woorden, uitdrukkingen en klanken. Hij zal nooit een simpele term gebruiken als er een bloemrijker alternatief voor handen is. Dat is een genot om te lezen, hoewel je je hoofd erbij moet houden, want wát zegt hij nou precies? Wel goed voor je woordenschat.

Nieuwsgierig geworden? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *