Orphan Train – Christina Baker Kline

813iibgf3cl-_sl1500_Door: Laura

De zeventienjarige Molly Ayer verhuist van het ene pleeggezin naar het andere waar zij zich niet welkom voelt. Deze geschiedenis lijkt zich wederom te herhalen als Molly haar favoriete roman steelt uit de bibliotheek. Voor straf moet zij zich vijftig uur inzetten voor de gemeenschap. Via haar vriend Jack komt zij in aanraking met Vivian Daly, een hoogbejaarde weduwe die in een groot huis woont met veel oude spullen. Molly krijgt de taak om onder het toezicht van Vivian de zolder vol dozen op te ruimen. Tijdens het opruimen roepen veel spullen oude herinneringen op, waardoor Molly steeds meer over de jeugd van Vivian te weten komt. Vivian heeft evenals Molly als weeskind bij verschillende families onder erbarmelijke omstandigheden geleefd. Ondanks het grote leeftijdsverschil ontstaat er een hechte vriendschap tussen de twee vrouwen en kunnen zij elkaar de helpende hand bieden bij het verwerken van de ingrijpende gebeurtenissen. Hun toekomst ziet er dan een stuk rooskleuriger uit.

For the first time since she can remember, her life is beginning to make sense. What up until this moment has felt like a random, disconnected series of unhappy events she now views as necessary steps in a journey toward…enlightenment is perhaps too strong a word, but there are others, less lofty, like self-acceptance and perspective….

Wat vond ik van het boek?
laura_bw
Door de beperkte omvang en de toegankelijke schrijfstijl heb je deze novelle snel uit. Voor liefhebbers van Engelse klassiekers is dit een aantrekkelijk boek omdat er regelmatig wordt gerefereerd aan Anne of Green Gables en Jane Eyre. Ondanks het feit dat dit werk fictie is, geeft dit boek je een kijkje in het verleden ten tijde van het wezentransport in de Verenigde Staten. In de negentiende en twintigste eeuw werden vele jonge wezen op de trein gezet naar het Middenwesten.  Het is alleen jammer dat de hoofdstukken die zich afspelen in de vorige eeuw een stuk spannender en beter geformuleerd zijn. Sommige tekstpassages van de hoofdstukken die zich afspelen in de eenentwintigste eeuw voelen geforceerd aan, alsof de schrijfster moeite heeft om zich te identificeren met tieners uit deze eeuw.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €7,99 of het ebook voor €14,87 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *