Our Stop – Laura Jane Williams

Door: Lydia

In Nederland had je ooit de rubriek Hartkloppingen in het NS-blad Rails. Reizigers die in de trein iemand gezien of misschien zelfs gesproken hadden waar ze romantische interesse hadden, zochten daarmee opnieuw contact. In Engeland heb je daarvoor Missed Connections, die onder andere verschijnen in de gratis kranten die in de Londense metro verspreid worden. En het is in één van die oproepjes dat Nadia zichzelf op een dag herkent. Denkt ze. Want ja, ze probeert vaak de metro van 7.30 uur te halen (hoewel dat niet altijd lukt), en ja, ze heeft vaak koffievlekken op haar kleding. En haar vriendinnen zijn er van overtuigd dat zij die “devastatingly cute blonde girl on the Northern line” is. Dus schrijft ze terug naar de rubriek.

Daniel weet daadwerkelijk elke dag de metro van 7.30 te halen. Sinds zijn vader overleden is, slaapt hij namelijk toch nauwelijks. Zo ziet hij Nadia regelmatig, en ook rond het kantoor waar hij werkt heeft hij haar weleens gezien. Maar haar aanspreken, dat durft hij niet. Vandaar zijn oproepje in de Missed Connections. Wanneer Nadia daadwerkelijk terugschrijft, ontstaat een liefdesgeschiedenis met veel gemiste kansen – inclusief een fanbase die meeleest via de krant.

Nadia didn’t believe in soulmates so much as she believed that some people were simply worth making the effort for, and it was about finding the one willing to work as hard as she would to have something special.

Wat vond ik van het boek?

Weet je nog, in de jaren ’90 en vroege ’00, toen er nog goede romantische komedies gemaakt werden? Met klinkende namen als Julia Roberts, Meg Ryan en Hugh Grant. Matige acteurs en halfbakken scripts bezorgden het genre daarna een slechte naam, maar met een goede aanpak is een romantische komedie een genot om je in te verliezen.

Our Stop, de debuutroman van voormalig journaliste Laura Jane Williams, voelt als zo’n ouderwetse romcom, waarbij je je echt fijn onder kunt dompelen in de beslommeringen van mooie, net iets te rijke mensen die met veel humor struikelen over het pad naar de ware liefde. Dat Nadia en Daniel elkaar uiteindelijk vinden is nauwelijks een spoiler te noemen, maar de weg ernaartoe is regelmatig verrassend en grappig. Williams leent graag motieven uit klassieke films, maar geeft ze een update voor de 21e eeuw, met veel verwijzingen naar modern feminisme. Vooral de gesprekken tussen Nadia en haar vriendinnen voelen uit het leven gegrepen – ik herken ze tenminste van mijn eigen gesprekken met woke millennial feministische vriendinnen.

Bovendien weet Williams haar hoofdpersonen zeer sympathiek te maken en wil je echt graag dat ze elkaar uiteindelijk zullen vinden. De finale is wellicht een tikje te Richard Curtis (Notting Hill, Love Actually), maar de rest van Our Stop is vermakelijk, grappig en romantisch – precies wat je van een romantische komedie wil.

Ook lezen? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com. In juli 2020 verschijnt de Nederlandse vertaling, Liefde met vertraging bij HarperCollins.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *