Such A Fun Age – Kiley Reid

Door: Lydia

Alix Chamberlain en Emira Tucker zijn twee heel verschillende mensen. Alix is een moeder van twee jonge kinderen en heeft een succesvolle influencer-business opgezet, die draait om het sturen van prachtige, handgeschreven brieven naar bedrijven om zo gratis spullen te krijgen. Zo heeft ze zelfs een deel van haar bruiloft laten sponsoren. Alix weet wat ze wil in het leven, ze moet alleen wat tijd voor zichzelf hebben om alles te bereiken.

Emira Tucker heeft daarentegen geen idee. Ze werkt als typiste en babysitter nadat ze de universiteit vroegtijdig verlaten heeft. Haar vriendinnen zijn succesvolle advocaten en dokters, en Emira voelt zich steeds meer als een achterblijver – is zij de reden dat ze niet vaker gezamenlijk op vakantie gaan of dure cocktails drinken?

Wanneer Alix Emira inhuurt om voor haar oudste dochter Briar te zorgen, lijkt dat aanvankelijk een oplossing en verrijking voor iedereen. Maar wanneer Emira in het bijzijn van Briar onderwerp wordt van een racistisch incident in de supermarkt, wordt hun relatie veel gecompliceerder dan ze beiden hadden voorzien.

Emira knew that Mrs. Chamberlain wanted a friendship, but she also knew that Mrs. Chamberlain would never display the same efforts of kindness with her friends as she did with Emira: “accidentally” ordering two salads and offering one to Emira, or sending her home with a bag filled with frozen dinners and soups.

Wat vond ik van het boek?

Literatuur moet belangrijke maatschappelijke thema’s aan kunnen kaarten, maar dat betekent niet dat het je geen fijne leeservaring mag geven. Je kent vast wel van die boeken, waarbij de Serieuze Onderwerpen nadrukkelijk in iedere zin gebeiteld staan. Oh wat zijn de zaken toch erg. Such A Fun Age is duidelijk niet zo’n boek. De debuterende Kiley Reid houdt er juist een zeer luchtige toon op na, die makkelijk wegleest en ook vooral zorgt dat je na ieder hoofdstuk verder wil lezen. En toch weet ze een serieus thema als racisme (van het welwillende, bijna onbewuste soort, niet het brandende-kruizen-in-de-voortuin-soort) genuanceerd van meerdere kanten te belichten, naast in mindere mate onderwerpen als eenzaamheid, ouderschap en influencer-cultuur.

Knap is ook hoe Reid voor beide hoofdpersonages sympathie op weet te wekken, ook wanneer zeker Alix’s acties steeds minder door de beugel kunnen. Zowel de eenzaamheid van de jonge moeder die probeert zowel haar gezinsleven, haar carrière en haar vriendschappen op de rails te houden, als de stuurloosheid van de jonge Millennial in een krottig appartement en een ernstig gebrek aan baanzekerheid, worden goed invoelbaar gemaakt.

Vooruit – sommige plotontwikkelingen vragen wel veel van je vergevingsgezindheid, omdat ze wel érg toevallig uitspelen. Zoals de rol van Emira’s nieuwe vriend, die ook in Alix’ verleden voor blijkt te komen. Maar omdat Such A Fun Age verder zo goed in elkaar zit en slim wegleest, vergeef je Reid dat uiteindelijk wel.

Ook lezen? Koop het boek in hardcover of als ebook op bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *