The Clergyman’s Wife – Molly Greeley

Door: Lydia

De boeken van Jane Austen staan – naast de snedige humor en het maatschappelijk commentaar – toch vooral bekend om hun romantiek. Maar terwijl de heldinnen aan het einde uiteraard hun ware liefde vinden, geldt dat niet voor alle personages. Zoals Charlotte Lucas, die in de loop van Pride and Prejudice uit vooral uit praktische overwegingen trouwt met Mr. Collins, de slijmerige en sociaal niet al te vaardige neef van Elizabeth Bennet.

Charlotte, inmiddels Mrs. Collins, maakt zich geen illusies over haar leven. Ze vindt geen liefde in haar huwelijk, maar wel zekerheid en een bepaalde mate van onafhankelijkheid – iets dat ze in de vroege 19e eeuw nooit zonder echtgenoot of fortuin had kunnen bereiken. Ze is dan ook redelijk tevreden – tot ze een wel erg warme vriendschap aanknoopt met een boer uit het dorp. Plotseling begint ze te twijfelen of haar praktische keuzes wel de juiste waren.

I feel almost embarrassed to have witnessed the affection that does, apparently, exist between them; and more than affection, a true intimacy […]. I only saw a little—just moments, out of months and months of a marriage—but I am unsettled, as if I went for a walk in Rosings’s woods and came across some lovely, fabled creature, the sort of thing one might tell children about in stories but which one never expects to find in life.

Wat vond ik van het boek?

De Austen spin-off blijft een goudmijn voor schrijvers. Moderne hervertellingen, al dan niet erotische sequels, en natuurlijk edities met zombies – de liefhebber kan zich te goed doen aan alle soorten en maten verhalen. Of de spin-offs ook echt geslaagd zijn, dat varieert nogal – Austen heeft zo’n unieke vertelstem dat wie haar probeert te imiteren, vaak finaal de mist in gaat. Gelukkig waagt debutant Molly Greeley zich daar niet aan. De toon is introspectief en vergelijkbaar met een reguliere historische roman, zonder Austens spitsvondigheden maar met meer psychologische diepgang en eerlijkheid over de moeilijkere kanten van het 19e-eeuwse bestaan.

Het leven van de alledaagse Charlotte, die in tegenstelling tot haar beste vriendin Lizzie niet gezegend is met een knap snoetje of levendig sociaal karakter, lijkt niet meteen de meest vruchtbare grond voor een spin-off. Zeker niet wanneer je bedenkt dat ze een liefdeloos huwelijk is aangegaan met Mr. Collins – die Lizzie zelf nota bene afwees. Maar Greeley kweekt met succes begrip voor haar onromantische keuze, en schetst een leven waarin Charlotte haar vreugde uit andere zaken haalt – zoals haar huis en haar dochter. Daarmee is The Clergyman’s Wife meer een meditatie over huwelijk, moederschap, verlies en liefde – en onverwacht ontroerend. Zelfs voor de overheersende, onsympathieke Lady Catherine de Bourgh weet Greeley een beetje medeleven op te wekken.

Voor de fans is het natuurlijk leuk dat Lizzie en Darcy ook een keertje hun opwachting maken, maar de focus blijft bij Charlotte. Ze is van bijrol in Pride and Prejudice gepromoveerd tot een hoofdrol in haar eigen boek, en blijkt daarbij uiteindelijk net zo interessant als Lizzie – of misschien zelfs een tikje meer, omdat ze ook van een leven zonder sprookjeshuwelijk iets weet te maken.

Ook lezen? Koop het boek in paperback of als ebook op bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *