The End We Start From – Megan Hunter

Door: Lydia

De vertelster van The End We Start From is nog maar een paar dagen bevallen van haar zoontje Z als een milieuramp Londen letterlijk overspoelt. Met een pasgeboren baby slaan zij en haar man R op de vlucht. Ze reizen van plek naar plek, op zoek naar een plek die droog is, waar hun kind veilig op kan groeien. Terwijl de wereld lijkt te vergaan, gaat het leven door.

“Z opens his eyes a little more every day. I am constantly aware of the complex process of breath: how the heart has to keep beating, to bring oxygen to the blood, to power the bags of the lungs in and out.”

Wat vond ik van het boek?

Schrijven is schrappen, is een bekend schrijversadagio. Vervuil je verhaal niet met overbodige details, blijf bij de kern. Megan Hunter beheerst die kunst van het weglaten tot in de puntjes. Haar proza is spaarzaam, bijna kaal, maar daardoor des te poëtischer. Nog geen 130 pagina’s telt de editie van The End We Start From die ik las, met veel witregels ook nog. Zelfs volledige voornamen worden overbodig geacht: de personages worden aangeduid met hun voorletter. Ik raasde in anderhalf uur door de roman heen, en toch had ik niet het gevoel iets te missen. Want in die kale zinnen vertelt Hunter een indringend verhaal over wat er nu eigenlijk echt belangrijk is in het leven.

Wat er precies aan de hand is, behalve een overschot aan water, wordt niet echt duidelijk. Hoe groot is de ramp, hoeveel doden vallen er, wat zijn de oorzaken en is alleen het zuiden van Engeland of de hele wereld getroffen? Allemaal vragen die onbeantwoord blijven. De catastrofe wordt teruggebracht tot menselijke proporties, we horen alleen over de effecten op het leven van de vertelster en haar gezin.

Dat krimpen van de wereld biedt een uitstekende setting om te schrijven over het spiksplinternieuwe moederschap van de vertelster. De passages over Z zijn ook meteen het treffendst van de roman. Alle dystopie ten spijt, beklijven Hunters beschrijvingen van die doodgewone maar toch altijd bijzondere en unieke periode van de zorg voor een pasgeboren mensje het meest. Want ook als nieuwbakken moeder krimpt je wereld, tot dat ene kwetsbare wezentje. Of het nog ademt. Hoe moeder en kind nog bijna een lichaam lijken te delen, met het constante voeden en samen slapen. En hoeveel kwetsbaarder je dat maakt, zelfs in een toch al precaire situatie, maar ook hoe het leven doorgaat, door alle milieurampen heen.

Daarmee biedt The End We Start From ondanks alle milieu-ellende toch weer hoop. Een nieuwe start blijft altijd mogelijk.

Nieuwsgierig geworden? Koop het boek in hardcover of als ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *