The Power – Naomi Alderman

The Power - Naomi AldermanDoor: Lydia

Op een dag, in de niet al te verre toekomst, verandert de wereld. Overal komen meisjes en jonge vrouwen erachter dat ze elektrische krachten in zichzelf op kunnen roepen. Daarmee kunnen ze anderen serieus pijnigen, en zelfs doden.

Bijna van de ene op de andere dag draaien de verhoudingen tussen de seksen om. Niet langer hebben mannen de macht in handen – onderdrukte vrouwen keren zich tegen hun belagers en in no time zijn alle belangrijke politieke posities door vrouwen bezet. Ook religie, seksualiteit, media en persoonlijke relaties veranderen drastisch.

In deze woelige wereld volgt The Power vier personages. Roxy, dochter van een Britse crime boss, blijkt een bijzonder sterke versie van ‘de kracht’ te bezitten. De Amerikaanse Allie, dat van pleeggezin naar pleeggezin is geschoven, vindt eindelijk haar plek in de wereld. Burgemeester Margot slaat een politiek slaatje uit de veranderende verhoudingen. En de Nigeriaanse journalist Tunde, de enige man in dit vierluik, slaat het gade en doet verslag. Eerst euforisch, want wie gunt de onderdrukten geen vrijheid? Maar dan slaat de stemming om en blijken verstoorde machtsverhoudingen altijd foute boel, in wiens handen ze ook liggen.

“It doesn’t matter that she shouldn’t, that she never would. What matters is that she could, if she wanted. The power to hurt is a kind of wealth.”

Wat vond ik van het boek?
ly

Op het eerste gezicht lijkt The Power vooral over de strijd tussen man en vrouw te gaan. Zo begint het immers: vrouwen ontwikkelen bijzondere krachten, waardoor ze voor het eerst in de geschiedenis massaal fysiek sterker zijn dan mannen, en gebruiken dat om hun (letterlijke en figuurlijke) ketenen af te werpen. En er wordt genoeg interessants gezegd over de verhoudingen tussen de seksen. Maar meer nog dan dat is The Power een diepgravende verhandeling over macht, vermomd als een kruising tussen een thriller en een dystopische roman. Wat betekent macht? Vrijheid, rijkdom, maar ook corruptie en nieuwe druk – ook in gemanicuurde vrouwenhanden.

De roman is opgezet als een historische roman uit de toekomst – een toekomst waarin vrouwen in alles de dominante rol hebben. Dat is enerzijds een goede manier om debatten over nature versus nurture en evolutionaire psychologie op zijn kop te zetten en te laten zien hoe we alles, ook het nagenoeg totaal onbekende verleden, vanuit onze eigen ervaringen en genderrollen bekijken. Maar deze opzet heeft ook nadelen: enkele culturele verwijzingen, zoals naar John Travolta, zouden het toekomstige publiek niets zeggen. Ook ontbreekt er aandacht voor mensen die niet in de standaard man/vrouw verdeling passen, zoals transmensen, genderqueers en personen die intersex geboren zijn. Juist in een boek dat zo sterk over mannen- en vrouwenrollen gaat, was wat meer aandacht hiervoor mooi geweest.

Het zijn slechts kleine minpuntjes. The Power is vooral een ijzersterke roman, die wegleest als een spannend verhaal, maar ook vraagstukken opwerpt die nog lang in je hoofd blijven spoken.

Enthousiast geworden? Koop de paperback of het ebook op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *