PAAZ – Myrthe van der Meer

PaazDoor: Luus

Myrthe van der Meer schrijft een gedeeltelijk fictief boek over haar ervaringen op de PAAZ, een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis. Het verhaal gaat over Emma. Emma leidt een succesvol leven, maar raakt ondertussen zo uitgeput door haar depressieve stoornis dat ze moet worden opgenomen. Zelf denkt ze dat er een fout gemaakt is. Ze heeft een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven. Dat ze dood wil kan toch niet zo’n probleem zijn? Ze red zich prima!

Op de afdeling wordt ze overvallen met schuld en schaamte en ziet ze het probleem niet van haar suïcidale gedachten. Ze wordt geconfronteerd met de dagelijkse gang van zaken op de PAAZ: behandelgroepen, vreemde patiënten en therapeuten, medicatie. Ze voelt zich in eerste instantie verschrikkelijk en weet niet wat ze met zichzelf en de rest van de afdeling aan moet. Dan begint ze met puzzelen. Het is de enige houvast die ze op dat moment heeft. Totdat ze beseft dat ze hier niet voor niets zit en onverwachte vriendschappen sluit, wat het allemaal wat draaglijker maakt.

Ik weet niet wie ik ben en het raakt me niet. Dit is mijn lichaam en er is niemand thuis.

Wat vonden wij van het boek?

luLuus: Een psychiatrische roman had ik nog nooit gelezen, dus ik was wel erg benieuwd naar het verhaal over Emma. In het boek lees je hoe het is om psychiatrisch patiënt te zijn en geeft Emma je een kijkje in haar hoofd door de gedachten die in haar opkomen te omschrijven. Ik kreeg meteen een goed beeld van de afdeling waar ze zat en de patiënten die ze daar ontmoette. Myrthe heeft een duidelijke en fijne schrijfstijl waardoor je in het verhaal en in haar gevoel wordt meegesleurd. Een erg interessant verhaal, helemaal niet zwaarmoedig. Aanrader dus!

wWillemijn: Ik las dit boek omdat mijn vriend dit jaar te kampen kreeg met een depressie. Daardoor wilde ik me meer verdiepen in de denkwereld van iemand met depressieve gevoelens. Hoewel Emma veel heftigere gedachtes heeft en naast haar depressie ook nog asperger heeft, was het voor mij wel een eyeopener om hem zo iets meer te begrijpen. De schrijfstijl van Van der Meer vond ik erg prettig. Na het boek heb ik ook de aflevering van 24 uur met met Myrthe van der Meer teruggekeken op uitzendinggemist, een fijne toevoeging op het boek.

 

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €9,99 of het ebook voor €4,99 bij bol.com

2 thoughts on “PAAZ – Myrthe van der Meer

  1. Ik kende jullie website nog helemaal niet, maar ik vind hem enorm leuk! Mooie lay-out ook! Paaz is een boek wat nog echt op mijn leeslijst staat. Ik hoor er overal positieve reacties over. Volgens mij is er laatst ook een vervolg op geschreven.

    1. Hee Yolande. Leuk dat je onze blog gevonden hebt 🙂 Ik zal ook eens een kijkje op die van jou nemen! Het is inderdaad een leuk boek. Over het vervolg Up wordt binnenkort ook review geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *