A Spool of Blue Thread – Anne Tyler

spoolDoor: Lydia

De familie Whitshank is een doodgewone familie. Abby en Red hebben in het huis dat Red’s vader ooit bouwde vier kinderen groot gebracht, en ook de kleinkinderen komen veelvuldig over de vloer. Onderling hebben ze hun grote en kleine irritaties, liefhebberijen en familielegendes.

For years, she had been in mourning for the way she had let her life slip through her fingers. Given another chance, she’d told herself, she would take more care to experience it.

Wat vond ik ervan?
lyIn A Spool of Blue Thread beschrijft Anne Tyler drie generaties Whitshank: van de ambitieuze pater familias, sociale klimmer Junior, tot de verstikkend zorgzame moederkloek Abby en probleemkind Denny. Er gebeurt genoeg (illegale seks, kinderen die niet door hun eigen ouders opgevoed worden, verborgen wrok en gecompliceerde liefdes), maar toch leidt dat nooit tot een meeslepend plot. Tyler kiest voor een beschrijvende aanpak, waarbij de personages centraal staan en niet de gebeurtenissen. Wat knap is, is dat dat nooit gaat vervelen. De karakterschetsen zijn erg genuanceerd. Daarnaast zie je veel conflicten van verschillende kanten, en blijkt de ‘waarheid’ van de vele familielegendes lang niet altijd even duidelijk te zijn. Wat voor de één een bijzonder groot probleem is, blijkt de ander onnadenkend gedaan te hebben. Dat maakt dat alle personages bijzonder echt voelen: niet als karikaturen, maar als mensen, met al hun rare tegenstrijdigheden. Vol liefde en behulpzaamheid, maar ook wrok en onbegrip.

A Spool of Blue Thread is geen spannende pageturner of zelfs een intrigerend verhaal. Maar als een familieportret dat zeven decennia omvat is het zeer geslaagd. Een fascinerend kijkje in hoe families functioneren (en vooral niet functioneren).

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €11,99 of het ebook voor €6,99 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *