Dromen, durven, doen – Ben Tiggelaar

1001004002381844Door: Luus

Ben Tiggelaar is dé expert op het gebied van veranderen en zelfmotivatie. In zijn boek Dromen, Durven, Doen legt hij uit waarom we de meeste veranderingen niet volhouden, wat je gedrag precies bepaalt bij een verandering en hoe je tot succesvolle nieuwe gewoontes komt.

Je dromen omzetten in actie is moeilijk, maar zeker niet onmogelijk. Ben baseert zijn verhaal op psychologische inzichten, praktische ervaring en persoonlijke verhalen van mensen die hij gecoacht heeft.

In het boek komen verschillende onderwerpen aan bod: bewust en onbewust gedrag, gewoontes, straffen en belonen, fasen van verandering, dromen: je richting bepalen, dromen concreet maken, durven: crisismomenten vooraf kennen, durven: moeilijke momenten de baas zijn, doen: vallen en opstaan, doen: doorzetten.

Een aantal dingen die je van het boek leert:
• Realiseer je dat grote veranderingen nooit in één keer tot stand komen. Iedere dag iets kleins doen in de goede richting brengt je uiteindelijk ook bij het doel. Het is een proces van vallen en opstaan dat soms jaren kan duren.
• Creëer voldoende ruimte en overzicht als je dingen wilt veranderen. Door stress en uitputting wordt de kans dat je terugvalt in je oude gewoonten groter.
• Succesvol veranderen? Richt je vooral op belonen en meten in plaats van op straffen. Het is bewezen dat je door jezelf te straffen steeds minder gemotiveerd raakt om energie in je doel te steken.
• Volhouden is de kunst: je moet soms lange tijd je gedrag en resultaten meten om je winst te behouden.

De kern van het verhaal
Iedereen kan veranderen! Het belangrijkste om dit in werking te zetten is klaar zijn voor de verandering, de energie erin willen en kunnen steken en inzicht vergaren in hoe je er komt en wat tegenslagen kunnen zijn. Zo ben je voorbereid en is het alleen nog het volhouden.

Lange termijn doelen leiden tot korte termijn frustraties.

Wat vond ik van het boek?
luHet boek is ontzettend overzichtelijk, iets wat mij meteen opviel. Eerst wordt er door Ben uitgelegd wat er allemaal bij komt kijken als je wil veranderen, welk gedrag bepaalt of we een nieuwe gewoonte makkelijk oppakken. Ik vond meteen herkenningspunten die ik al toepas in mijn leven, maar ook nieuwe inzichten die mij laten zien waar ik kan verbeteren. Er wordt uitgelegd op welke manier je deze gewoontes je eigen kan maken, door jezelf te belonen en naar de resultaten te kijken. Ook neemt hij je mee door de fasen van verandering, wat handig kan zijn om te zien waar het nu nog mis gaat bij het veranderen. Na alle uitleg en inzichten ga je in hoofdstuk 5 t/m 10 echt aan het werk, je kunt meteen aan de slag met alle tips van Ben. Dit boek ga ik er nog vaak bij pakken!

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,99 of het ebook voor €10,88 op Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *