My Lady Jane – Cynthia Hand, Brodi Ashton & Jodi Meadows

MyLadyJane_finalDoor: Lydia

Lady Jane Grey is zestien jaar oud en staat op het punt te trouwen met een volslagen vreemde. Zelf zou ze liever wegkruipen in een goed boek, maar Edward heeft het haar nu eenmaal gevraagd. En Edward is niet alleen de koning, haar neef, en beste vriend, maar ook stervende. Dus trouwt ze met Gifford Dudley, niet beseffende dat ze daarmee verzijld zal raken in een strijd om de Engelse troon – en een strijd om de vrijheid van magische wezens.

Pay attention. We’ve tweaked minor details. We’ve completely rearranged major details. Some names have been changed to protect the innocent (or not-so-innocent, or simply because we thought a name was terrible and we liked another name better).

Wat vond ik van het boek?
ly
De zestiende eeuw in de Engelse geschiedenis is een bijzonder fascinerende, weet iedereen die wel eens een aflevering van The Tudors of Wolf Hall heeft gezien. Henry VIII die zes vrouwen trouwt en en passant zijn koninkrijk protestants maakt, zijn drie kinderen die één voor één de troon bestijgen en de strijd die losbarst om de religieuze identiteit van het land, ik smul ervan. Maar liever niet in fictie – want ondanks historische verwikkelingen waar een soap jaloers op zou zijn, vinden veel auteurs het toch nog nodig dingen te veranderen. Dan denk ik alleen maar: waarom in hemelsnaam?

Omdat je dan magie kan toevoegen, en mensen die in dieren kunnen veranderen, antwoorden de auteurs van My Lady Jane.

Kijk, dat is nog eens een goed antwoord. Het helpt ook dat Hand, Ashton en Meadows iedere pretentie van historische accuratie met een elegante boog uit het raam werpen. In hun alternatieve versie van het tragische verhaal van Lady Jane Grey (de echte Jane werd tegen haar wil tot koningin gemaakt, na negen dagen weer van de troon gestoten en uiteindelijk op zestienjarige leeftijd onthoofd) veranderen mensen in dieren en weer terug, blijkt menig historische dood in scène gezet en spreekt iedereen dialogen uit vol verwijzingen naar Monty Python en The Princess Bride. 

Het is je reinste onzin, maar wel verdomd vermakelijke onzin. Zo mag er van mij wel vaker met geschiedenis gesold worden.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €16,49 of het ebook voor €9,67 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *