Vrouwen met autisme – Bronja Prazdny

9200000036079161Door: Luus

In dit boek komen dertien vrouwen aan het woord. Deze vrouwen leiden allemaal een ogenschijnlijk normaal leven met werk, studie, gezin en huishouden. Ze proberen allemaal zo goed mogelijk mee te doen in de maatschappij. Wat veel mensen niet zien, is dat het ze heel veel moeite kost om zich sociaal wenselijk te gedragen. Dat komt omdat ze autisme hebben en ze dagelijks worstelen met overprikkeling.

De dertien portretten laten zien dat autisme net zo vaak voorkomt bij vrouwen als bij mannen. Toch werd tot enkele jaren geleden gedacht dat autisme een typisch mannelijk iets was. Deze vrouwen praten over de worsteling in hun jonge jaren, de diagnose, omgaan met mensen en de aanpassingen die ze hebben gedaan om hun leven prettiger te maken.

Ik was mij er al vroeg van bewust dat mijn gedachten afweken van die van andere kindjes. Ik observeerde en kopieerde. Soms vergat ik dat en was ik ‘mijzelf’. Ik kreeg daar altijd een reactie op, meestal afkeurend of corrigerend. Dan dacht ik er het mijne van – je bent zelf gek – maar ook: kom op, Eva, even je aandacht erbij houden, anders valt het echt op dat je anders bent.

Wat vond ik van het boek?
luus rondAls ik de kans krijg om te lezen en leren over mensen, dan doe ik dat graag. Ik vond dit boek dan ook erg leuk om te lezen. Schrijfster Bronja begint het boek met een voorwoord waarin ze uitlegt wat autisme is, hoe vaak het voorkomt en dat er wel degelijk verschil is tussen mannen en vrouwen met autisme. Na de inleiding volgen de dertien portretten met foto, leuk om te zien. Iedere vrouw met een andere leeftijd, andere baan en leefsituatie. Maar met ongeveer dezelfde verhalen. Bijna allemaal hebben ze in hun jonge jaren geworsteld. Ze voelden dat ze anders waren dan de rest op school. Ook de diagnoses werden niet altijd even makkelijk gesteld. Goed om eens te lezen (en proberen te begrijpen) hoe het dagelijks leven van iemand met autisme nou echt is. Waar ze overprikkeld van raken en wat ze daaraan kunnen doen. Volgens het boek is er nog weinig aandacht en begrip voor vrouwen met autisme. Vooral ook omdat ze het goed weten te verbloemen, maar ook omdat we er weinig van weten (omdat we al die jaren voornamelijk op mannen met autisme hebben gefocust). Voor mij een interessant boek dat mij meer inzicht heeft gegeven. Dit boek is zeker niet alleen interessant voor mensen die met autisme te maken hebben in hun omgeving of werk, maar voor iedereen die er meer van wil weten.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,90 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *