Brooklyn – Colm Tóibín

81rPvvi7c8L._SL1500_Door: Lydia

De jonge, Ierse vrouw Eilis wordt in de jaren ’50 door een bevriende priester naar Amerika gehaald. De wijk Brooklyn in New York, om precies te zijn. Niet dat Eilis nou zo staat te springen om te emigreren – ze wordt simpelweg voor een voldongen feit geplaatst. Weigeren komt niet in haar op, ook al vindt ze het hele idee doodeng. Ze weet ook wel wat een mooie kans het is: in het na-oorlogse Ierland zijn er weinig mogelijkheden voor een slimme meid als Eilis.

Eenmaal in de VS vindt ze een woning, een baantje, een opleiding en zelfs liefde. Toch blijft ze met één been in Ierland staan. Kan ze de overstap wel echt maken?

“She was nobody here. It was not just that she had no friends and family; it was rather that she was a ghost in this room, in the streets on the way to work, on the shop floor. Nothing meant anything.”

Wat vond ik van het boek?
lyBrooklyn is onlangs verfilmd. De film, met Saoirse Ronan in de hoofdrol en een script van Nick Hornby, komt pas in maart 2016 uit in Nederland, maar krijgt in het buitenland goede kritieken. Daardoor werd ik nieuwsgierig en ging ik het boek eerst maar eens lezen.

Maar ik moet eerlijk bekennen: ik werd danig teleurgesteld. Dat dit coming-of-age verhaal op het scherm prima werkt, kan ik me wel voorstellen. Met mooie plaatjes en goed acteerwerk is er vast iets moois van te maken. Op papier vond ik Brooklyn echter werkelijk een draak van een boek.

Dat ligt aan twee dingen, die elkaar bovendien versterken: Tóibíns schrijfstijl en het personage Eilis. Eilis is vreselijk passief. Alles wordt voor haar beslist, haar eigen mening en wensen doen totaal niet ter zake. En het ergste is dat ze dat zelf blijkbaar ook wel prima vindt. Ze laat zich alles maar gebeuren. Zeker in de tweede helft van het boek brak dat op: daar snapte ik echt niet meer waarom Eilis sommige dingen toe liet. En ook Tóibíns schrijven verduidelijkte dat niet. Zijn stijl is erg beschrijvend, op het uitleggende af. Omdat Eilis nooit eens iets uit zichzelf doet, kunnen we haar gevoelens niet uit haar daden aflezen. Dus beschrijft Tóibín die maar, vaak ogenschijnlijk uit het niets. Eilis realiseert zich ineens dat, beseft plotseling dit en wordt zomaar overvallen door heftige gevoelens van zus en zo. Dodelijk vermoeiend.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €9,99 of ebook voor €5,99 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *