Jij zegt het – Connie Palmen

9200000047899856Door: Malu

Connie Palmen schetst met dit boek het liefdesverhaal van Ted Hughes en Sylvia Plath. Haar levensverhaal is bekend, misschien wel bekender dan haar poëzie. Haar leven woog haar zwaar, getekend met een heftige strijd tegen haar depressies waardoor ze verschillende zelfmoordpogingen deed, waarvan de laatste haar fataal werd. Het paar was echter zo bekend, dat haar zelfmoord een eigen leven ging leiden. Hughes zweeg vijfendertig jaar. Zij was het genie, haar man was de moordenaar en de oorzaak van de dood van deze unieke dichteres. Connie Palmen gaf hem in ‘Jij zegt het’ een stem, waardoor je als lezer mee wordt gesleept in een schreiend liefdesverhaal. Gebaseerd op Birthday Letters; de bundel gedichten die Ted schreef een jaar voor zijn dood. Jij zegt het is een liefdesverhaal vol jaloezie, manipulatie, aantrekkingskracht en opoffering.

‘Voor de meeste mensen bestaan wij alleen in een boek, mijn bruid en ik. De afgelopen vijfendertig jaar heb ik met een machteloos afgrijzen moeten aanzien hoe onze echte levens bedolven raakten onder een modderstroom van aporie verhalen, valse getuigenissen, roddels, verzinsels, mythen, hoe onze ware, complexe persoonlijkheden werden vervangen door clichématige personages, vernauwd tot simpele imago’s, op maat gesneden voor een sensatiebelust lezerspubliek. En dan was zij de broze heilige, ik de brute verrader. Ik heb gezwegen. Tot nu.’

Wat vonden wij van het boek?
m
Malu: Sylvia Plath en Ted Hughes schreven hun gedichten vol levenswijsheid. Ik ben groot fan van de eenvoud waarmee ze schrijven, maar ook hoe puur hun uitgezochte woorden zijn. Nu mijn lievelings schrijfster een boek heeft geschreven over dit unieke paar, wist ik dat dit boek in mijn boekenkast moest komen te staan. Connie Palmen schrijft of ze elk woord extra betekenis wil geven, haar zinnen zijn scherp en vol details. Dit maakt het dat dit boek zwaar leest. Maar zeer geboeid door het verhaal blijf je doorlezen.  Het verhaal houd je vast en laat je nooit meer los. Het is een soort liefde die je misschien niet zult kennen, al heeft iedereen vast een verliefdheid meegemaakt die bezit van je nam.

luLuus: Een boek van 160 pagina’s dacht ik zo even uit te hebben, maar zoals Malu ook al schrijft is dit boek wat zwaarder. Het heeft me veel moeite gekost om het uit te krijgen. Lange zinnen met veel komma’s maken het geen easy read. Ook het verhaal trok me niet zo, ik kwam er maar moeilijk in. Alles bij elkaar kon ik niet van het boek genieten en vond het dus ook geen aanrader.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,95 of het ebook voor €11,99 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *