Lieveling – Kim van Kooten

cover-Lieveling-simulatie-DEFST-15cm-300dpiDoor: Willemijn

Lieveling is de debuutroman van Kim van Kooten. Het verhaal is gebaseerd op het verleden van haar vriendin, Pauline Barendrecht.

Puck is vijf. Ze woont samen met haar moeder in een achterstandsbuurt in Rotterdam. Haar vader is “met de muziek mee naar Gouda”, zoals haar oma Crooswijk altijd zegt. Puck en haar moeder Patricia kunnen amper rondkomen en daarom solliciteert haar moeder voor een baantje als schoonmaakster. De man bij wie ze solliciteert wordt direct verliefd op haar en ze verruilen hun armetierige huis in voor zijn enorme villa. Puck krijgt veel speelgoed van hem, in ruil daarvoor wil haar moeders nieuwe man, door Puck ‘ome Meneer’ genoemd, wel drie keer per week haar haren wassen en haar daarna afdrogen met zijn handen. Zijn vingers komen op plekken waar ze niet horen. Langzaamaan verlangt ome Meneer steeds meer van Puck. Na jaren van seksueel misbruik stopt Puck met eten en praten. Maar haar geheim is te groot om bewaard te blijven.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om
te bewaren en willen ze gevonden worden.

Wat vonden wij van het boek?
w
Willemijn: Het boek is enorm intrigerend. Zeker bij de eerste hoofdstukken is het lastig weg te leggen en wil je doorlezen om te weten wat er staat te gebeuren. Wanneer eenmaal duidelijk wat er speelt tussen Puck en ome Meneer voelde ik een mengeling van fascinatie en walging. Toch knap dat van Kooten ondanks het ernstige onderwerp ook behoorlijk wat humor in het boek heeft gestopt. Sommige personages blijven jammergenoeg wel vlak; de Rotterdamse ‘aso-familie’ van Puck uit Rotterdam zijn haast karikaturen van zichzelf geworden. Toch blijft het boek enorm boeien tot op het (open) einde.

luLuus: Wow wat een boek! En wat een schrijnend onderwerp, wat toch met veel humor verteld wordt. De stukken waarbij Puck in bad moet om haar haren te laten wassen door Ome Meneer, waarnaar hij zijn gang gaat met haar gaven me rillingen. Ik vond het boek zo spannend dat ik het binnen anderhalve dag uitgelezen heb. Je voelt zo met Puck mee dat je wil weten of het nog goed afloopt.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,99 of het ebook voor €4,99 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *