De flow van het geluk – Emma Seppälä

45d1458f0659d5dc2dc5d9ef8320c094_cache_Door: Luus

Wie wil nou niet gelukkig en succesvol zijn? Voor veel mensen is dit toch een ongrijpbaar iets. Ons geluk wordt door ons hectische leven wel eens opzij geschoven, om later pas de vruchten (het grote geluk) te kunnen plukken. Op korte termijn werkt dit misschien, maar het gaat ondertussen wel ten koste van je welzijn, relaties en productiviteit.

Als het over succes gaat, hebben we gedateerde opvattingen waarin we geloven. Van jongs af aan krijgen we te horen dat we ons met focus en ijzeren discipline op alles moeten storten wat er op ons pad komt, dat succes zonder stress niet kan, dat we koste wat kost moeten blijven volhouden en dat we ons moeten focussen op onze sterke punten. Volgens Emma zijn dat precies de dingen waar je uiteindelijk niet gelukkig van wordt. Leven in het hier en nu, je veerkracht aanboren, je energie managen, niets kunnen doen, lief zijn voor jezelf en compassievol zijn voor anderen.. daar wordt je wel gelukkig van. In De flow van het geluk gaat Emma hier nog veel uitgebreider op in en leert ze je hoe je wel gelukkig wordt, en blijft.

Deskundigen menen dat de sleutel tot lummelen of ontfocussen bestaat uit afwisseling aanbrengen in je activiteiten in plaats van je de hele tijd op één specifieke taak te focussen. Om een frisse blik op iets te krijgen, moet je het juist eerst loslaten. Afwisselen kan op twee manieren: door iets te doen waar je niet bij hoeft na te denken, of door meer ervaringen op te doen.

Wat vond ik van het boek?
luus rondDoor de titel van het boek was ik niet meteen enthousiast, want je denkt al snel wéér een boek over geluk? Emma Seppälä is wetenschappelijk directeur van het Center for Compassion and Altruism aan Standford University, en dat sprak me wel aan. Het boek is dan ook met een wetenschappelijke blik geschreven en onderbouwd. Een praktische gids die je helpt om meer vat te krijgen op je opvattingen en deze om te vormen tot nieuwe gewoonten die tot succes leiden. Wat ik prettig vind aan het boek is dat er naast onderzoeken die het bewijs leveren, ook geschreven wordt over ervaringen van mensen.

Een van de dingen die ik uit dit boek meeneem is het hoofdstuk tijd inruimen om te lummelen. Hierin wordt benadrukt dat je creatiever en succesvoller wordt door te lummelen, even te ontspannen en niet met je werk bezig te zijn. Zo kun je bijvoorbeeld je gefocuste werk afwisselen met iets wat minder focus vereist, meer stilte opzoeken door bijvoorbeeld meer wandel pauzes in te lassen of te mediteren en tijd vrij te maken om te spelen (een bordspelletje, teamsport of slapstickfilm). Het boek staat vol met handige tips als deze. Het zijn vaak maar kleine dingen, maar je moet maar net weten wat werkt. Aan dit boek houd je nieuwe gewoonten over die je een stapje dichter brengen bij een fijner en makkelijker leven, en dus bij jou geluk.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,99 of het ebook voor €13,99 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *