De weg – Michael Puett & Christine Gross-Loh

THV_DeWeg_09.inddDoor: Luus

Michael Puett is een van de populairste docenten van Harvard, en niet zonder reden! Hij laat zien hoe Chinese denkers ons kunnen inspireren tot grote en kleine veranderingen. In De weg komen zes grote Chinese filosofen aan bod als Confucius, Lao Zi en Zhuang Zi. Aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven legt Puett de denkbeelden van de filosofen uit. Zij bieden een totaal ander wereldbeeld dan westerse denkers of boeddhistische leraren, voornamelijk door de waarde die ze hechten aan kleine gebaren, rituelen en goede gewoontes. Hij laat zien dat mensen in de traditionele wereld bewust en in harmonie met de kosmos leefden, en wij ons tegenwoordig losmaken van de natuurlijke wereld en van elkaar vervreemd raken. Maar ook hoe we onze wereld weer opnieuw kunnen inrichten.

Wat vond ik van het boek?
luus rond
Persoonlijk ben ik altijd erg geïnteresseerd geweest in Chinese denkers en hun kijk op de wereld. Dit boek laat je kennismaken met de traditionele wereld, hun gebruiken en overtuigingen, en laat ook zien hoe de wereld van nu steeds minder in contact staat daarmee. Puett zegt niet dat het één beter of slechter is dan het ander, maar laat wel zien dat we van beide werelden iets kunnen leren. Het boek bevat zoveel interessants, dat het hier bijna niet op te schrijven en te verwoorden is. Het dwingt je niet om radicaal anders te gaan leven, maar geeft wel ideeën aan de hand van doodgewone aspecten uit het dagelijks leven die je zou kunnen heroverwegen. Elke filosoof heeft een andere opvatting en zijn eigen ideeën over de manier waarop je het pad/de weg kunt verwezenlijken. Het leuke van dit boek is dat je kennis kunt maken met al deze verschillende opvattingen en de mogelijkheid krijgt deze toe te passen in je leven, om de wereld om je heen te veranderen.

Het boek heb ik gepost onder het kopje zelfhulp, maar eigenlijk past het daar niet zo goed tussen. Het is zeker geen feelgood zelfhulp handleiding met abstracte idealistische doelen, zoals veel andere boeken. Het geeft je wel kleine maar krachtige inzichten mee en stimuleert je om je meer met de wereld om je heen te verbinden. Zeker lezen!

Tip: een artikel in het NRC van Michael Puett lees je hier.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,99 of het ebook voor €9,99 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *