De kracht van kwetsbaarheid – Brené Brown

9200000010046942Door: Luus

Na 10 jaar onderzoek schrijft Brené Brown het boek De kracht van kwetsbaarheid. Over wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme. We vinden het allemaal eng en moeilijk om ons kwetsbaar op te stellen. Bij een ander komt kwetsbaarheid over als moedig, maar bij onszelf toch eerder als zwakte.  Het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel geprobeerd had?

Kwetsbaarheid is de basis van alle mooie dingen in het leven; liefde, vreugde en vertrouwen. We voelen ons niet prettig bij deze emotie, maar volgens Brené is het tijd om kwetsbaarheid niet meer te associëren met onzekerheid en risico’s nemen. Het is tijd om te stoppen met anderen te laten zien hoe goed we het hebben, om de schijn op te houden, en teveel van onszelf en anderen te verwachten. Ze moedigt daarom aan om perfectionisme los te laten en kwetsbaarheid te omarmen. Het kan moeilijk zijn om ons verhaal te accepteren zoals het is, maar het is nog veel moeilijker om ons hele leven ervan weg te rennen.

Vulnerability is the birthplace of innovation, creativity and change.

Wat vond ik van het boek?
lu
De kracht van kwetsbaarheid laat zien dat we het op veel verschillende manieren ‘fout’ kunnen doen. Ja, we worden door Brené even hard op de feiten gedrukt. En dat vond ik zeer verfrissend! Daar leer je namelijk het meest van. Neem nou alleen al de eerste vijf minuten dat we wakker zijn. Veel mensen beginnen hun dag met gedachten als: ‘Weer te kort geslapen vannacht’ of ‘Ik heb vandaag niet genoeg tijd’. Dit resulteert uiteraard in een over productief brein dat alleen maar met negatieve dingen bezig is.  Dat kan ook anders! Het boek laat zien wat we mogelijk fout doen en wat dus beter kan. Brené geeft een hoop tips waar je iets mee kan. Dit is een boek wat ik nog een aantal keer zal(moeten) lezen. Het zit zo vol met interessante ideeën en oplossingen, dat het onmogelijk is om alles in een keer in je op te nemen. Een must voor in je boekenkast, als het aan mijn ligt!

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,95 of het ebook voor €14,99 bij bol.com

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *