Eligible – Curtis Sittenfeld

eligibleDoor: Lydia

Pride and Prejudice is een tijdloze klassieker. Hoe Elizabeth Bennet omgaat met vier zussen, een overaanwezige moeder, haar eigen trots en vooroordelen, de eeuwige angst als arme oude vrijster te eindigen, en natuurlijk Mr Darcy: Jane Austen weet ons ruim 200 jaar na de eerste publicatie nog steeds te betoveren. Maar hoe zouden Elizabeth en Darcy het in de 21e eeuw doen?

Eligible doet een poging die vraag te beantwoorden. Liz is nu een schrijfster voor een vrouwenblad van achterin de dertig. In plaats van single is ze verwikkeld in een relatie die op Facebook onder de noemer it’s complicated zou vallen, met haar getrouwde beste vriend. Darcy is een steenrijke neurochirurg met de bekende arrogantie, terwijl beste vriend Bingley mee heeft gedaan aan reality show Eligible.

Wat vond ik van het boek?
ly
Een moderne versie van Pride and Prejudice is nooit nodig (niemand overtreft ooit het origineel), maar altijd interessant. Een paar jaar geleden was er nog The Lizzie Bennet Diaries, een geslaagde YouTube-bewerking met Lizzie als student en Darcy als hoofd van een digitaal media-emporium.

De transitie naar de 21e eeuw is in Eligible over het algemeen goed gedaan. Jane als yogalerares en Kitty en Lydia als instagrammende fitgirls voelen heel logisch aan. Ook de keuze om schavuit Wickham te splitsen in twee personages is een slimme. Darcy als neurochirurg vind ik daarentegen nogal cliché; was er echt geen ander goedbetalende, prestigieuze baan te bedenken? En het zou ook leuk zijn als vrouwelijke hoofdpersonages eens een andere baan hadden dan redacteur voor een damesblad…

Meest ingenieus is de introductie van het reality tv-programma Eligible, gebaseerd op het Amerikaanse The Bachelor. Een flink deel van het plot van Pride and Prejudice hangt op het feit dat in de vroege 19e eeuw communicatie tussen mannen en vrouwen in verschillende steden moeizaam ging, afhankelijk van postkoetsen en etiquette. Dat is in onze tijd van smartphones en Facebook moeilijk te repliceren, maar de  meedogenloze producers van Eligible doen een goede poging.

Helaas zorgt het programma ook voor het belangrijkste minpunt van Eligible: het maakt het verhaal nogal trashy. Het geroddel, de grote hoeveelheden alcohol, de schaamteloze manipulatie; het voelt allemaal wel erg ver verwijderd van Austens elegantere wereld. Daar was ook genoeg manipulatie natuurlijk, maar verpakt in poeslief Regency-Engels komt het toch een stuk beschaafder over. Het herlezen van Pride and Prejudice voelt altijd goed; na Eligible voelde ik me een beetje vies.

 Enthousiast geworden? Koop het boek voor €17,14 of het ebook voor €9,95 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *