Fates and Furies – Lauren Groff

fatesandfuriesDoor: Lydia

Mathilde en Lotto zijn 22 jaar en kennen elkaar twee weken wanneer ze trouwen. Hij een charmante womanizer en acteur, erfgenaam van een fortuin. Zij een wees die zich vier jaar lang compleet afzijdig heeft gehouden van haar studiegenoten. Geen al te stabiele basis voor een huwelijk, zou je denken. Hun vrienden sluiten zelfs weddenschappen af over wanneer de scheiding zich aandient. Maar tegen alle verwachtingen in houden ze het vol. En meer dan dat, hun huwelijk is een lichtend voorbeeld voor hun omgeving – zo warm, stabiel en liefdevol.

Dat een succesvol huwelijk keihard werken is, is bijna een cliché. Maar hoe hard er voor het huwelijk van Mathilde en Lotto gewerkt wordt, weet zelfs de helft van het echtpaar zelf niet.

Marriage is made of lies. Kind ones, mostly. Omissions. If you give voice to the things you think every day about your spouse, you’d crush them to paste. She never lied. Just never said.

Wat vond ik ervan?
ly
Fates and Furies bestaat eigenlijk uit twee boeken. Lauren Groff wilde het zelfs als twee aparte delen publiceren. Blijkbaar heeft haar uitgever haar op andere gedachten kunnen brengen, en gelukkig maar, want het is juist het samenspel tussen de twee delen dat dit zo’n sterk boek maakt. In het eerste deel, Fates, leren we alles over Lancelot ‘Lotto’ Satterwhite. Over hoe zijn vader zijn fortuin maakt met gebotteld water en een glamourmodel trouwt. Over zijn eenzame dagen op kostschool, hoe hij het acteren ontdekt, en faalt. Over alle meisjes met wie hij het bed deelt. Maar vooral over zijn liefde voor Mathilde – zijn pure engel, die hij van die vreselijke jeugd heeft gered, en die hem door dik en dun steunt. 

Dat niet alles zo mooi is als Lotto het ervaart, is tegen het einde van Fates al wel duidelijk. Maar pas in Furies, waarin we door Mathildes ogen kijken, zien we pas hoe blind haar echtgenoot eigenlijk is. Hoe slecht hij zijn vrouw kent. Hoe goed zij haar intens manipulatieve kanten voor hem verborgen weet te houden. Maar ook hoe oprecht en diep haar liefde voor hem was.

En daarin zit hem het interessante van Fates and Furies. Het is een roman over een huwelijk, een zeer gebrekkig huwelijk waarin het soms lijkt alsof man en vrouw elkaar nauwelijks kennen. In mindere handen was het misschien daarbij gebleven, en bleef je achter met het idee dat een leven lang dezelfde liefde een illusie is. Maar Groff schetst óók een gelukkig huwelijk. Ondanks al hun gebreken en blinde vlekken houden Mathilde en Lotto ook intens van elkaar. Je zou bijna denken dat die blinde vlekken daar een voorwaarde voor zijn.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €15,49 of het ebook voor €16,82 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *