Iedereen kan schilderen – Emma Curvers

indexDoor: Luus

Iris woont op kamers in Amsterdam, waar ze studeert. In het weekend en tijdens vakanties bezoekt ze haar ouderlijk huis in Zuid-Limburg. Het gezin waarin ze opgroeit is alles behalve rustig. Haar vader Hans eist alle aandacht op, wat het gezin aanzienlijk beïnvloed. Hans lijdt aan depressies, psychoses, koopziekte, hypochondrie, vernielzucht en heeft suïcidale neigingen. Ook haalt hij rare dingen uit. Zo sluit hij zich bijna dagelijks op zolder op om uren te schilderen en wil hij daarbij niet gestoord worden. Hij wil graag schilder worden en werkt daarom iedere dag aan een schilderij op nummer. Op zijn verjaardag besluit hij om weg te lopen van het feest omdat hij er geen zin meer in heeft. In huis gelden er ook hele andere regels. De familie wringt zich in allerlei onmogelijke bochten om aan de eisen van Hans te voldoen. Als je te vroeg op visite komt, dan moet je maar buiten in de kou wachten. Dat maakt Hans niet zoveel uit. Moet je ergens naartoe, dan blijft Hans nog even een half uurtje langer in de badkamer.

Dan gaat de hele familie in therapie. Hans en Elsbeth gaan in relatietherapie en Iris komt erachter dat ze een persoonlijkheidsstoornis heeft. Hans denkt dat hij kanker heeft, want er zit een raar plekje op zijn neus. Iedereen begint aan zijn eigen geestelijke gezondheid te twijfelen. Moeder Elsbeth, Iris en haar zusje Mia blijven geloven in beloofde verbetering. Terecht?

Omdat Hans denkt dat hij doodgaat, besluiten ze op safari in Mauritius te gaan. In het luxe resort wordt het Elsbeth allemaal teveel. En wat ze dan doet…!

Wat vond ik van het boek?
lu
Een tragisch verhaal! De manier van schrijven neemt je direct mee naar het huis van Iris, de feestavonden die in de soep lopen. En dat allemaal door vader Hans met zijn gekke eisen. Een verhaal dat leest als een spannende thriller. Ik heb het dan ook snel uitgelezen omdat ik wilde weten hoe het af zou lopen. Het hele boek lang lees je over alles waar dit gezin doorheen moet, alle moeilijke en rare dingen. En je vraagt je af of dit ooit nog goed komt. Het einde verklap ik niet, want dat is perfect!

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,99 of het ebook voor €14,99 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *