Ivanov – Hanna Bervoets

ivanovDoor: Maartje

Ivanov speelt zich af rond een medische kwestie. In 1922 probeerde de onderzoeker Ivanov chimpansees te insemineren met mensensperma om een half mens half aap te creëren. In 1994 komt Felix, een Nederlandse student die naar New York gaat voor zijn studie, in contact met de onderzoekster Helena Frank. Helena Frank heeft een theorie over het ontstaan van aids en is geobsedeerd door de eerdere experimenten van Ivanov. Het is niet alleen een roman over wetenschap, maar ook over vertrouwen en ethiek.

 

Geheimen willen we altijd kwijt. Ja, uiteindelijk vertelt iedereen elkaar altijd alles. Ik heb me vaak afgevraagd waarom. Waarschijnlijk is het omdat juist dat wat anderen niet van ons weten, ons maakt tot wie we zijn; onze uitzonderlijkheid bewijst.

Wat vond ik van het boek? 
MaartjeAls Hanna Bervoets ergens goed in is, dan is het wel in verhalen schrijven die je laten nadenken. Zo deed ze dit bijvoorbeeld al in Efter, een roman waarin de liefde als een ziekte wordt gezien. Ivanov is daar geen uitzondering op. Steeds komen er nieuwe vragen naar boven: hoe ver mag je bijvoorbeeld gaan in de wetenschap? Hanna Bervoets combineert deze zware materie met een prettige, luchtige schrijfstijl waardoor het geheel prettig wordt om te lezen. Na het lezen blijven de personages en de vragen door je hoofd dwalen, het laat je niet meer los. Deze roman geeft goed weer waarom Hanna Bervoets een van mijn favoriete schrijfsters is. Het onderwerp is interessant, het laat je nadenken en het is zowel prachtig als luchtig opgeschreven.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,99 of het ebook voor €6,99 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *