Neem een geit – Claudia de Breij

neem een geitDoor: Malu

Een paar zomers geleden was Claudia erg in de war. Ze was verliefd, verhuisd, gescheiden, oververmoeid – dat alles bij elkaar en niet per se in deze volgorde. Door deze chaos twijfelde ze heel erg over haar leven en stelde ze zichzelf een aantal levensvragen. Maar in plaats deze aan haar naasten te vragen, ging ze juist ten raden bij ouderen. Hoe zouden deze mensen geleefd hebben? Mensen van een jaar of zeventig en ouder. Zouden die mensen niet kunnen helpen bij een soort verkennend zelfonderzoek? Samen met haar geliefde Jessica van Geel reed ze heel het land door om achtereenvolgend Hanneke Groenteman, Nico ter Linden, Willeke Alberti, Hans Wiegel, Anne-Wil Blankers, Paul van Vliet, Hedy d’Acona, Geert Mak, Erica Terpstra en Herman van Veen te ontmoeten. Dat ze dit durfde was mede dankzij filosoof René Gude, de inmiddels overleden Denker des Vaderland. Zijn advies was; ga vooral ten rade bij anderen. De Breij verzamelde zo zestig ontroerende, grappige, mooie en liefdevolle levenswijsheden en bundelden deze samen in dit boek.

Als je te druk bent, gestrest, slecht slaapt, niet aan jezelf toekomt, niet leuk bent: Zoek de geit. En doe hem dan weg.

Wat vond ik van het boek?
m
Malu: Heel eerlijk, Claudia de Breij is niet mijn favoriete cabaretière. Al maakt ze in dit boek heel veel goed. Door hartstochtelijk, geestig en to the point te zijn schrijft ze een heel eerlijk boek. Ik heb paar keer moeten slikken, hard moeten lachen en flink moeten nadenken over de levenslessen van de ouderen. Mensen die je je in het eerste opzicht niet om raad zou vragen. Toch leert ze ons dit wel te doen. Hoewel de verhalen verschillend van toon zijn, maakt het dat je van verschillende mensen wijze raad krijgt. Sommige dingen zijn zo helder, maar sta je helemaal niet bij stil. Dit gegeven maakt dat ik dingen vanuit een ander perspectief kan zien.

wWillemijn: Allereerst: het boek leest heerlijk weg. Claudia’s schrijfstijl is fijn, makkelijk en herkenbaar als je weet hoe zij een verhaal vertelt (bijvoorbeeld in haar shows, op de radio of bij De Wereld Draait Door). Ik vond het verfrissend om te lezen dat succesvolle oudere BN’ers soms ook niet zo goed wisten wat ze moesten doen of wat ze aan het doen waren. Dat geeft de jong volwassenen moed! 😉

 

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,99 of het ebook voor €9,99 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *