Onheilig – Roos van Rijswijk

rsz_onheilig-roos-van-rijswijkDoor: Lydia

Miguel en zijn moeder hebben niet wat je noemt een innige band. Toen hij een kind was, wist ze niet wat ze met hem aan moest. Met dat kind. Nu hij volwassen is, is hij verhuisd naar een nietszeggend Duits stadje en hebben ze elkaar al twee jaar niet meer gezien. Maar dan wordt zijn moeder ernstig ziek. Terwijl Miguel nadenkt over een mogelijke verzoening, kijkt zijn moeder terug op haar leven.

Twee jaar heeft die jongen uitgetrokken om mij te vernederen en dan verwacht hij dat ik van hem houd.

 

Wat vond ik van het boek?
lyLaat ik het maar meteen toegeven: ik hou niet zo van Nederlandse literatuur. Ik ben zo’n vervelende snob die vooral Engelse boeken leest. Als ik me toch eens aan mijn moederstaal waag, doe ik dat meestal met Vlamingen. ‘Echte’ Nederlanders vind ik vaak zo hard. Al dat geneuk en gevloek, dat al te geforceerd choquerende.

Roos van Rijswijks debuut Onheilig is ook hard, keihard soms zelfs, maar anders. Ze hoeft het niet van een shock factor te hebben. Natuurlijk, er komt wat seks in voor, en tere religieuze zieltjes kunnen ook tegen het een en ander bezwaar hebben, maar de echte hardheid zit ‘m in de totale compromisloze eerlijkheid van haar hoofdpersonage. Angélique fileert in haar dagboek iedereen en alles wat ze tegenkomt. Ze spaart niemand, en zichzelf nog het minst. Dat levert niet altijd een prettig wereldbeeld op, maar het is wel verfrissend, ook omdat Van Rijswijk het zo naturel op weet te schrijven. Het voelt nergens geforceerd, ondanks de onalledaagse metaforen waarmee ze op de proppen komt. Daardoor zou je bijna het menselijke drama missen dat aan het hart van Onheilig ligt.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €18,99 of het ebook voor €11,99 op bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *