The Book of Strange New Things – Michel Faber

The Book of Strange New ThingsDoor: Lydia

Het diepgelovige echtpaar Peter en Bea is een sterk team. Hij werkt als priester, zij als verpleegster, maar verder doen ze alles samen. Van de verzorging van hun kat Joshua tot het leiden van hun medemensen naar Jezus. Maar als Peter wordt geselecteerd voor een bijzondere buitenaardse missie, en Bea thuis moet blijven, lijkt hun ijzersterke eenheid ineens bijzonder fragiel. In plaats van alles samen te beleven, kunnen ze alleen nog communiceren via een uitgekleed e-mailsysteem. Hun relatie wordt teruggebracht tot woorden op een scherm, en verder niets. Terwijl Peter zich op zijn missie stort, stort Bea’s wereld letterlijk in. Hoe sterk moet je liefde zijn om dat te overleven?

 

The holy book he’d spent so much of his life preaching from had one cruel flaw: it was not very good at offering encouragement or hope to those who weren’t religious.

Wat vond ik van het boek?
ly
Michel Faber is een zeer bijzondere schrijver. Ieder boek van zijn hand is weer compleet anders. Zijn Victoriaanse opus The Crimson Petal and the White is één van mijn favoriete boeken, maar met bijvoorbeeld het hedendaagse The Fire Gospel kon ik weer weinig. Met The Book of Strange New Things waagt Faber zich aan science fiction, maar dan met bijzonder weinig science. Ja, het grootste deel van het boek speelt zich af op de buitenaardse planeet Oasis, maar het hoe en wat van die planeet, in welk jaar we ons bevinden, hoe men er precies komt – daar laat Faber zich niet over uit. Zelfs de eigenaardigheden van de lokale bevolking komen maar zeer langzaam aan het licht. Sowieso verloopt alles in The Book of Strange New Things zeer langzaam – zoals het levenstempo van de zachtaardige, in zichzelf gekeerde Oasans. Geen spectaculaire ruimtegevechten hier, of zelfs uitzinnige mentale beelden van een uitheemse jungle. In plaats daarvan is er ruimte voor introspectie: in Peters verleden, zijn geloof, zijn relatie met de Oasans en natuurlijk zijn relatie met Bea.

Dat gaat lang goed. Ik vond het knap hoe Faber met Peter een goed ontwikkeld, driedimensioneel personage neerzet – zelfs zijn religieuze overtuiging vond ik, als doorgewinterde atheïst, niet storend. De Oasans zijn fascinerend – van hun bijzondere fysiek tot hun houding en relatie met ‘Father Peter’. Dat hield The Book of Strange New Things over het algemeen vermakelijk en goed leesbaar voor mij.

In essentie is dit echter een liefdesverhaal. En die liefde tussen Peter en Bea, daar gaat het danig mis. Peter stort zich zo vol overtuiging op zijn missie dat hij zijn vrouw een beetje vergeet – net wanneer ze hem het hardste nodig heeft. En wanneer hij haar wel aandacht geeft, doet hij dat op zo’n kortzichtige manier, dat ik zin kreeg om hem te slaan. Geen prettige eigenschap voor een hoofdpersoon. Natuurlijk, een sterk personage moet tekortkomingen hebben, maar ik vond het moeilijk te begrijpen hoe Peter zó blind kon zijn voor de behoeften van Bea. En net wanneer het dan weer interessant wordt… houdt het boek op. Jammer, want ik heb me van de bijna 600 pagina’s toch zeker 500 pagina’s lang goed vermaakt.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €11,49 of het ebook voor €7,49 op bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *