The Nightingale – Kristin Hannah

This cover image released by St. Martins Press shows "The Nightingale," a novel by Kristin Hannah. (AP Photo/St. Martins Press)

Door: Lydia

Een oude vrouw kijkt terug op haar ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, toen ze met haar zus in Frankrijk woonde. Vianne en Isabelle zijn als water en vuur: Vianne is een huisvrouw, die zo goed mogelijk voor haar man en dochter wil zorgen. Isabelle is een koppige intellectuele tiener, die wegens haar onhandelbaarheid van ontelbare kostscholen is afgetrapt. Wanneer de Nazi’s Frankrijk binnenvallen, reageren de twee dan ook heel anders. Vianne wil zo voorzichtig mogelijk zijn. Zich aan de regels houden en vooral geen stennis schoppen, om haar gezin veilig te houden terwijl haar man aan het front vecht. Isabelle lééft daarentegen om stennis te schoppen. Het liefst zou het liefst alle Nazi’s persoonlijk het land uittrappen, en dat haar zus net als de meeste Fransen alles zo gedwee slikt vindt ze onvoorstelbaar. Naarmate de oorlog vordert kunnen beiden die instelling echter niet volhouden en worden ze voor de moeilijkste keuzes van hun leven geplaatst.

How fragile life was, how fragile they were.
Love.
It was the beginning and end of everything, the foundation and the ceiling and the air in between.

Wat vond ik ervan?
ly
Zelden vond ik een boek zo frustrerend als The Nightingale. Het ene moment vond ik het helemaal niks, maar een paar bladzijden later werd ik gegrepen, en kwam er zelfs een briljante scène waardoor ik dacht dat het een geweldig boek werd. Om dan bij een volgende plotwending weer geconfronteerd te raken met een cliché of overdadige sentimentaliteit. Waar ik dan wel weer van moest huilen.

The Nightingale begint als een ansichtkaart van het Franse plattelandsleven. Eén al chériebonjour, wijn en kaas in de tuin op een zomeravond. Zo perfect en plastic dat ik onmiddellijk wist dat schrijfster Kristin Hannah Amerikaanse is, en geen Française. Bovendien vond ik Isabelle een stomvervelend kind – dat je niet stilletjes alles wil doen wat de Nazi’s je opdragen is één ding, maar zo opzichtig obstinaat als zij zich gedraagt is ronduit dom en gevaarlijk.

Maar dan wordt alles ineens veel genuanceerder. Isabelle wordt volwassener, en Vianne wordt door de legering van een Duitse soldaat in haar huis plotseling voor heel moeilijke keuzes geplaatst. Ineens zie je hoe makkelijk je kan afglijden in collaboratie – samenwerken met de vijand – terwijl je alleen probeert je gezin veilig te houden. Dat is het sterkste deel van het boek, je voelt de spanning in Vianne – ze wil het juiste doen, maar wat is het juiste als iedere keuze een geliefde in gevaar brengt?

Later glijdt The Nightingale dan toch weer af in meer clichématige plots, en de finale is wel erg sentimenteel. Effectief, want ja, ik pinkte dus wel een traantje weg, maar het doet geen recht aan het gedurfde middelste deel.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €10,49 of het ebook voor €8,41 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *