Vrij – Marnix Pauwels

marnixpauwelsDoor: Luus

Marnix is jarenlang verslaafd geweest aan alcohol, cannabis en sigaretten. Bijna zijn hele leven is hij weggelopen voor zichzelf. Toen het een paar jaar geleden echt niet meer ging, besloot hij zich eindelijk vrij te maken van alle rotzooi. Hij kickte af in een kliniek, las duizenden zelfhulpboeken en probeerde elke methode uit om een beter en lichter mens te worden. Van deze oneindige zoektocht heeft hij veel geleerd, en dat deelt hij in zijn eerste boek ‘Vrij’. Hij schrijft onder andere over onze gedachten, over een mening hebben, piekeren, intuïtie en omgaan met schaamte en woede.

 

Je hele leven geloof je al dat jíj denkt. Dat je helemaal zelf bepaalt wat er in je hoofd omgaat. En dat is niet zo gek, want dat is het algemene idee. Daarnaast zijn je gedachten zó dichtbij, zó alom aanwezig, zó vol kleur en smaak en herinneringen, en daardoor zó meeslepend, dat je er nooit aan zou twijfelen dat het anders kan zijn.

Wat vond ik van het boek?
luRecht voor z’n raap, dat is Marnix. Hij windt er geen doekjes om en vertelt je op de eerste pagina meteen over zijn moeilijke leven, dat inmiddels achter hem ligt. Ik was iets minder fan van zijn schrijfstijl. Waarom? Omdat ik bij veel onderwerpen het idee had dat ze ook iets ingekort hadden kunnen worden. Toch is dit niet heel erg storend voor de leeservaring – en sowieso een kwestie van smaak! Hij geeft zijn ongezouten mening over de nieuwe beweging van ‘zoekers’ – net zoals hij er zelf een was, of is? – die zelfhulpboeken verslinden en alle te volgen methodes aannemen op zoek naar verlichting. Verfrissend! Hij schrijft over hoeveel kwakzalvers en hoeveel boeken vol onzin er tussen zit, maar ook de goede dingen die hij ervan heeft geleerd. Hij vertelt over zijn eigen verslavingen en hoe hij deze verslagen heeft. En hoe je – ook als je geen verslavingen hebt – vrij kunt zijn. Vrij van gedachten, want de gedachten die je toelaat en dagelijks denkt vormen je leven.

Enthousiast geworden? Koop het boek voor €19,95 bij bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *